5 Mayıs 2010 Çarşamba

DOLAR NE OLACAK ?

Yukarıdaki grafikte 2010 yılında Doların seyrini görebilirsiniz. 1.45 saviyelerinden 2 aylık bir yükselme trendinden sonra 1.55'e kadar yükseldi. Sonra tekrar aşağıya doğru düşmeye başladı.

Grafiklerin incelenmesinde peşpeşe tekrar eden yükselmelerde eğer taban noktaları da her defasında daha yukarıda ise yükselme devam edecek diye yorumlanır.

Örneğin bahsettiğim 2 aylık dönemde 3 büyük yükseliş eğrisi ve bunlar arasında kısa süreli dalgalanmalar görülüyor. Her üçünde de taban noktaları ve tavan dönüş noktaları artmış. Ancak tabi ki bu sonsuza kadar devam etmez. Ekonomik gelişmelere göre eğilim yön değiştirebilir. Nitekim şubat ayının sonunda Türkiye yoğun sıcak para girişleri sonunda tekrar 1.45lere doğru düşmeye başladı.

Grafikte geçmişi okumak kolaydır. Hadi bakalım birde ne olacağını söyle diyeceksiniz. Gelecekte ne olacağını kesin olarak bilmek imkansız. Öyle bir durum olsaydı öncelikle kendim milyoner olurdum :)

Ancak en azından doların Euro karşısında güçlü kalmaya devam edeceğini tahmin edebiliriz. Ayrıca, Doların TL karşısında 1.45 - 1.55 arasında dalgalanıp duracağını öngörebiliriz. Dün ve bugün ciddi artışlar gördük. Ancak, Türkiyeden sıcak para çıkışları yaşanmasına neden olacak ani gelişmeler olmadığı sürece 1.55-1.58 seviyelerinin çok üzerine çıkması pek muhtemel görünmüyor.
Ama yine de ne olacağını bir ALLAH bilir.


Bu grafikte de 2009 ve 2010 yılları boyunca Doların TL karşısındaki seyrini görüyoruz.

Grafikleri http://www.altinkaynak.com.tr/ belirlemiş olduğu günlük alış ve satış değerlerini dikkate alarak excelde hazırladım. Grafikleri tersten okuyun. Enteresan gozukmesi icin geriye dogru yaptim.

Yukarıda bahsettiğim yükseliş kuralı inişlerde de geçerlidir. Şubat 2009 da inişe geçen trend Ağustos 2009'a kadar devam etmiş. Alt noktalarını birleştirdiğimizde lineere yakın bir yay eğrisi elde ederiz. Bu yayın ucunun yukarıya doğru açıldığını düşünüyorum. Yani en son geçen haftalardaki düşüşte en düşük nokta 1.47-48 gibi oldu. 1.45'e kadar inmedi. Bu durumdan yukarıya doğru bir trendin başlangıcı olduğu sonucunu çıkartıyorum.

Not: Yaptığım değerlendirmeler ve tahminler kimseyi yönlendirmek amaclı değildir. Sonuçlarından madden ve manen sorumlu olmadığımı peşinen belirtmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkur ederim, yine beklerim...