26 Ocak 2009 Pazartesi

DÖVİZ KURLARININ TAKİBİ NASIL YAPILIR?


Dolar veya Euro değerlerini etkileyen belki yüzlerce etken vardır. Herbirini ayrı ayrı değerlendirip bir sonuca varmak neredeyse imkansız. Ayrıca dünya piyasasındaki durum ile iç piyasanın aktörleri zaman zaman ters düşebiliyor. Dışarıda dolar düşerken içeride yükselme trendinde görülebiliyor. Ancak yinede DOLAR veya EURO kurunu takip etmem gerekiyor diyorsanız aşağıda bahsedeceğim inceliklerden faydalanabilirsiniz.

1. Dolar/Euro paritesi: Bu iki döviz cinsinin arsındaki paritenin takibi önemli bir adımdır. İşte size bunu takip edebileceğiniz bir adres.
http://finance.yahoo.com/currency-converter?amt=1&from=USD&to=EUR&submit=Convert
Bu sayfada paritesini almak istediğiniz döviz cinslerini seçerek sonuç alabilirsiniz. Sonucun hemen altında yer alan “View 5 day Trend” (5 günlük trendi göster) yazısını tıkladığımız zaman bize grafik verir. Grafiğin üzerinde 3 aylık veya yıllık opsiyonlar da yer alır. Böylece paritenin gidişatını yıllar itibariyle görebilirsiniz.

2. Dolar /Altın paritesi: Yukarıda verdiğim adresten G harfinden “Gold Ounces” seçebilirsiniz. Bu size Altının dolar cinsinden fiyatının hareketini gösterir. Genel itibariyle altının dolar fiyatı bir dengeye oturur ve iç piyasada dolar fiyatı ile altın fiyatları paralel hareket eder. Ancak son günlerde altına talep çok arttığından bu denge biraz altın lehine sapmış durumda.
Altının TL cinsinden fiyatının değerini
www.altinkaynak.com.tr adresinden takip edebilirsiniz. Altın arşiv bölümünden zaman aralığını seçtiğiniz zaman size bir tablo verir. Zaman aralığının seçiminde bir yıldan daha fazla bir aralığa izin vermiyor. Sonuçların hemen sağında grafiksel analiz işaretine tıkladığınız zaman grafik olarak da sonuçları görebilirsiniz. Excel dosyası olarak da indirme imkanı sunuyor.
Bu internet sayfasında Dolar ve Euro fiyatlarını da aynı şekilde arşivden bakabilirsiniz.

3. Borsadaki yabancı payı: İç piyasadaki bazı olumsuzluklardan kaçınma veya diğer dış pazarlardaki daha iyi imkanlardan faydalanma amacıyla yabancı sıcak para Türkiye’den çıkabilir. İMKB’deki yabancı payını
www.bigpara.com adresinden bulabilirsiniz. Anasayfada sağdaki endeks grafiğinin hemen altında yabancı payı gösteriliyor. Üzerine tıkladığınızda gelişimini grafik olarak görebilirsiniz. Benim izlenimlerime göre yabancı payındaki artış aynı zamanda borsa endeksini de belirlemektedir. Borsa yükselirken yabancı payı da artış gösteriyor ise o zaman dolar girişi olduğunu gösteriyor ve dolarda bir gevşeme oluyor. Borsa düşerken ise yabancı paylarına baktığınız zaman yabancı payının da paralel bir şekilde düştüğünü görebilirsiniz. İMKB endeksi ile dolar fiyatı ters orantılıdır da diyebiliriz. Yabancı payı grafiğine baktığınız zaman doğrusal olarak sürekli düşmediğini, düşerken bile kısa süreli artışların olduğunu görürsünüz. Bunun sebebi borsa endeksinin bir anda çökmesine izin vermek istememeleridir. Çünkü ellerindeki hisseleri boşaltırken mümkün olduğunca yüksek fiyattan satabilmek için zaman zaman alım yaparak borsaya moral verirler ve borsa geri mi dönüyor havası yaratarak insanları gaza getirip borsayı biraz yükseltip yine satmaya devam ediyorlar. Bu arada doların fiyatı da biraz düşüp sonra yeniden yükseliyor.

4. Ekonomik gelişmeler: İç piyasada Dolar veya Euro kıtlığına neden olacak ve sıcak yabancı paranın kaçmasına yol açacak her türlü gelişme fiyatın yükselmesine neden olabilir. Cari açığın fazlalığı en büyük sorundur. Cari açık yabancı sermaye girişleri ve dış borçlarla telafi edilmektedir. Eğer yabancı sermaye girişlerinde bir aksama olursa veya çıkışı hızlanırsa fiyatların yükselmesi kaçınılmazdır.
Önümüzdeki günlerde IMF’den alınması muhtemel kredi şu anda dolar üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Altın fiyatlarının da şu günlerde artmasının bir nedeni de dolara alternatif oluşturmasıdır diye düşünüyorum. IMF anlaşması bu kadar kesin bir beklenti haline gelmişken iptal edilirse yada çok ertelenirse doların yükselmesi kaçınılmaz olur.
Dış ticaret açığı cari açığı belirleyen temel unsurdur. İç piyasadaki daralmaya bağlı olarak ithalat ciddi oranda daraldı. Avrupa’daki talep daralması nedeniyle de ihracatta bir azalma var. Ama sonuçta dış ticaret açığında bir azalma var.

Grafik İncelemesi:
Benim şimdiye kadar izlenimlerim şunu gösteriyor. Grafik incelemesinde genel düşme trendinde alt noktaları bir doğru ile birleştirdiğinizde daha sonraki bir tarihte o doğru üzerinde yer alan bir değerden geri dönmektedir. Artışlarda da tepe noktalarını doğru ile birleştirdiğimiz zaman, ileriki bir tarihte gelecek bir artış bu doğru üzerinde yer alan bir noktadan geri dönüyor. Ekonominin genel seyrine göre bu doğruları birkaç aya bir yenileme ihtiyacı doğabilir.
Grafiklerde yükselmeleri dağlar, düşmeleri vadiler gibi düşünebiliriz. Özellikle borsada uzun vadede baktığınız zaman her dağın bir inişi olduğu gibi, borsada yaşanan her yükselme de bir düşüşle sonuçlanıyor. Zirve noktasından grafiği ikiye böldüğünüz zaman elamanın iki yarısı gibi simetrik bir şekilde endeksin düştüğünü görürsünüz. Yükselirken durakladığı noktalara yakın yerlerde, inerken de bu kırılma noktalarında bir süre durduğu görülüyor. Bu bahsettiklerim kesin kurallar değildir ancak diğer parametrelerle birlikte değerlendirmede dikkate alınabilir.

Bol kazançlı günler dilerim,


Ramazan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkur ederim, yine beklerim...