21 Ocak 2009 Çarşamba

KEMAL DERVİŞ'İN EKONOMİ PROGRAMI

Nostalji yapacak son konu herhalde ekonomidir. Ancak geçtiğimiz yıllarda ekonomide neler yaşadığımızı okumaktan keyif alacak insanların da olabileceğini tahmin ediyorum.

2001 yılında malumunuz artık son raddesine gelmiş olan ekonomik sıkıntılar birilerinin birilerine anayasa kitapçığı fırlatmasıyla kriz haline dönüştüğü açıklanmıştı. Sonrasında Dünya Bankasında çalışan Kemal Derviş, Başbakanımız Bülent Ecevit'in daveti üzerine görevinden istifa etmiş (kendi ifadesiyle Dünya Bankası’ndan izin alarak değil, bütün ilişkilerini keserek gelmiştir) ekomomimizi kurtarmak için Türkiye gelmiş ve 14 Mart 2001 tarihinde bir ekonomik program açıklamıştır. O günlerde ortalıkta dolaşan spekülasyonlara göre kriz batılı emperyal kuvvetler tarafından körüklendi ve verdikleri borçları geri tahsil edebilmek için de Kemal Derviş zorla ekonomi bakani yapıldı. Bu konularda neyin doğru olduğunu bilmek pek mümkün değil ancak bir şey var ki Kemal Derviş görevden ayrıldıktan sonra da, yeni hükümetler başa geldikten sonra da aynı program uygulanmaya devam edildi.

2008 krizinde her önüne gelen "Biz 2001'de iyi bir deneyim yaşadık. Bankalarımızı ve ekonomimizin temel taşlarını sağlamlaştırdık. Onun için bu kriz bizi diğer ülkeler kadar etkilemez." dediler. Bakalım 2001 krizinden sonra gerçekten neler yapılmış. Eğrisiyle doğrusuyla 2007 yılına kadar uygulanan ekonomi programının neler içerdiğini görelim bakalım.

Devlet Bakanı Kemal Derviş’in açıkladığı Ulusal Programın Genel Stratejisi şöyle:

14 Mart— Kasım ve Şubat aylarında yaşanan
krizler özellikle bankacılık kesiminin
zaafiyetlerini artırmış, mali piyasalarda önemli
dalgalanmalara ve istikrarsızlığa neden olmuştur.
Böyle bir ortamda hazırlanacak programın genel
stratejisi üç aşamadan oluşacaktır:

Devamını okumak için lütfen
TIKLAYIN.

3 yorum:

  1. Ramazan bey blogunuz hayirli olsun,cok guzel konularla nekadar faydali olacaginiz simdiden belli oluyor.tebrik eder basarilarinizin devamini dilerim.selamlar.Nesringul.

    YanıtlaSil
  2. hayırlı olsun kardeşim. Esin kaynağı oldun bize.

    YanıtlaSil
  3. Tesekkur ederim efendim ne demek. Seref verdiniz bloguma ..

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkur ederim, yine beklerim...