21 Ocak 2009 Çarşamba

İSRAİL GAZZE'YE NEDEN SALDIRDI

2005 yılında Ariel Sharon yönetimindeki İsrail hükümeti Gazze’den yahudi yerleşimcilerin çekilmesine, geride kalan evlerinin ve çiftliklerinin ise yıkılmasına karar vermişlerdi. Yahudi yerleşimciler Gazze’den ayrılmış ancak Gazze’ye kara, hava ve denizden ulaşım İsrail askerleri tarafından kontrol edilerek Gazze bir gecede acık hava hapishanesine çevrilmişti. Ayrıca Gazze'ye her türlü gıda ve tüketim maddesinin girişi sınırlandırılmıştı.
Hamas bu ambargo kaldırılmadığı müddetçe tekrar ateşkes yapamayacaklarını açıkladı. Hamas nihayetinde böyle bir saldırıyı bekliyormuydu bilinmez ancak ateşkesi kabul etmemesinin olumsuz sonuçlarının olacağını biliyordu. Fakat uluslararası yardımlar ile gümrük gelirlerinin İsrail tarafından bloke edilmesi ve uzun süren ambargonun Gazze'de yaşayanları ve yöneticileri çaresiz bıraktığı aşikar. İsrail de Hamas'ın ateşkese yanaşmamasını bahane edip Gazze'ye saldırdı. Amaç: hem Haması ateşkese zorlamak, hem de İsrailli seçmenlerin gönlünü hoş tutmak.

İsrail, 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye
27 Aralık 2008'de hava saldırısı başlattı.
3 Ocak 2008'de kara harekatına geçti.
17 Ocak 2008 tarihinde ateşkes ilan etti ve
21 Ocak 2008 tarihinde tüm askerlerini Gazze'nin dışına çekti.

22 günlük bu canice saldırının bilançosu:
400'ü çocuk, 100'ü kadın en az 1.300 Filistinli öldürüldü.Allah hepsine gani gani rahmet eylesin.
Yaklaşık 2 bini çocuk 5 bin 500 kişi yaralandı.
22 bin ev ya yıkıldı ya da ciddi hasar gördü.
48 hükümet binası, 30 karakol, 20 cami yıkıldı.
En az 100 bin Filistinli evsiz kaldı.
10'u asker 13 İsrailli öldü.
Gazze'deki toplam maddi hasarın 1,3 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Bu kısa özetten sonra, bu konuda 60’larda İsrail ordusunda görev yapan Avi Shlaim adındaki bir İsrailli tarafından kaleme alınan bir makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu makale 7 Ocak 2009 Çarşamba Günü İngiltere’nin The Guardian Gazetesinde yayımlanmıştır.

Bir İsraillinin kaleminden yazılmış bir makalenin konuyu anlamamızda daha faydalı olacağı kanaatiyle ve bir arkadaşımın ricası üzerine bendeniz tercüme ettim, hata kusur var ise affola.

Türkçe tercüme için
TIKLAYIN.


İngilizce haline okumak isteyenler
BURAYA TIKLASIN.


Avi Shlaim şu anda, Oxford Üniversitesinde uluslararası ilişkiler bölümünde profesördür ve “The Iron Wall: Israel and the Arb World” ve “Lion of Jordan: King Hussein's Life in War and Peace” kitaplarının yazarıdır.


1 yorum:

  1. ben israil in neden gazzeye savaş açtığını öğrenmek istiyorum.burda okuduğum biraz anlattı bence.bunun içinde ramazan kısa'ya teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkur ederim, yine beklerim...