20 Nisan 2009 Pazartesi

AYAKLAR


Vücudumuzdaki organların en duyarlı uçları ayağımızın altında yer alır. Bu noktalara masaj yaparsanız, ağrılarınızdan ve acılarınızdan kolayca kurtulursunuz.

Bu organlara bağlı tüm sinirlerin burada sonlandığı gerçekten doğrudur. Allah vücudumuzu öyle mükemmel yaratmış ki bunu dahi düşünmüştür. Bu sistem ile bizim yürümemizi sağlamış ve yürütmüştür ki bu noktalara her baskı yaptığımızda tüm organlarımız harekete geçsin ve düzgün çalışsın.

O zaman bol bol yürüyelim...

Bir başka mevzu da ayaklara banyo sonrasında soğuk su dökmek.

Sıcak su ile banyo yapıp, banyodan çıkarken ayaklara, hatta bacaklara soğuk su dökmek baş ağrısına iyi gelir. Bu konudaki hadis-i şerif şöyledir: “Hamamdan çıkarken ayakları soğuk su ile yıkamak baş ağrısını giderir.” Bazı büyük alim ve evliyalar da bu meyanda tavsiyede bulunmuştur. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar da peygamber efendimizin tavsiyesini doğrulamıştır.


Özellikle sıcak su ile banyo yapıldığında ve uzun müddet banyoda kalındığında kanın ayaklarda, bacaklarda çoğalması ve beyne giden kanın azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ayaklara soğuk su dökmek kanın beyne daha fazla gitmesine neden olacaktır. Bu da kişinin rahatlamasına ve eğer baş ağrısı oluşmuşsa onunda yok olmasına neden olur.

Son olarak Hazreti Ali efendimizin "çoraplarınız başınızın altına koyup yatabileceğiniz kadar temiz olmalı" şeklinde bir tavsiyesi olduğunu işitmiştim. Sanırım çorapların temiz olması başkalarına rahatsızlık vermemek için olduğu kadar, ayakların ve dolasıyle tüm vücudun sağlığını korumak için de önemli olduğu vurgulanmak isteniyor.

Baş ağrısız, sağlıklı ve mutlu günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkur ederim, yine beklerim...